2011-05-07 – Linköping/Malmslätt

Vi var en grupp på 45 pers. som åkte till Linköping/Malmslätt och det nyrustade och utbyggda museet som återinvigdes för knappt ett år sedan.

Plane prop Plane

Efter fikarast i Örebro och lunch på restaurang Calle C började den guidade visningen kl 13. Två utmärkta guider lotsade oss runt och berättade om alla de utställda planen.

I den utbyggda delen visas flygplan från ”Kalla kriget”, perioden efter Andra Världskriget fram till slutet på 1980-talet. Sverige satsade då enormt mycket på försvaret, inte minst flyget. Främst svensktillverkade plan men även en hel del importerade. Här finns bland annat J 29 ”Flygande tunnan”, S 31 Spitfire, J 34 Hawker Hunter, (som många håller för att vara det vackraste jetflygplan som någonsin tillverkats) fram till JA 37 Viggen. Där finns också en rysk MIG 15 och en TP 47 CATALINA. Det var MIG 15-plan som användes vid nedskjutningen över Östersjön av både ”DC-3;an” och CATALINAN i juni 1952.

Största intrycket gjorde kanske den stora hall där man visar DC-3;an som hittades 2003 och som sedan bärgats. Flygplanskroppens vänstra sida är helt söndertrasad och bortsliten medan högersidan visar massor av hål efter MIG 15;s kulsprutor och kanon. (Inglasade montrar gjorde det svårt/omöjligt att fotografera.)Största intrycket gjorde kanske den stora hall där man visar DC-3;an som hittades 2003 och som sedan bärgats. Flygplanskroppens vänstra sida är helt söndertrasad och bortsliten medan högersidan visar massor av hål efter MIG 15;s kulsprutor och kanon. (Inglasade montrar gjorde det svårt/omöjligt att fotografera.)

I den äldre nyrustade och största hallen får man en härlig överblick av flygets utveckling från början av 19-hundratalet då de äldsta maskinerna är byggda, fram till JAS 39 GRIPEN.

Efter visningen på ca 1,5 timme var det fritt fram att gå runt och fotografera, shoppa i souvenirbutiken eller bara koppla av. En och annan passade på att ”flyga JAS” över Östergötland i simulatorn en trappa upp.

Under hemresan stannade vi för en bensträckare och snabbfika vid Brändåsen före påfarten till E20, och anlände glada och nöjda till Mossplan ca 19.30

Fler bilder…