2010-10-22 – Museum och show i Göteborg

Vår traditionella Göteborgsresa, den trettonde i ordningen, gick helt enligt planerna.
Fredag morgon den 22 oktober, redan kl.06.00 startade vi från Mossplan med fullsatt buss, 50 personer.

Efter fikapaus på Kafé Timjan i Örebro och lunch på Vårgårdarasta anlände vi till museét som visade sig vara rejält utbyggt sedan förra AMK-besöket 1998. Numera finns där exempel från alla de olika tillverkande företagen med namnet VOLVO: Personvagnar, lastvagnar och bussar, anläggningsmaskiner, marina drivsystem, industrimotorer samt flyg och rymd.

Guide Old truck

Som inledning fick vi en introduktion av en proffsig guide, följd av en kort film som skildrade utvecklingen från starten 1927 till modern tid. Rundvandringen blev lång och intressant med många glada igenkännande leenden inför ”gamla bekanta” men också ett flertal konceptbilar som aldrig serietillverkats.

Mängden av sevärdheter från de olika bolagen gav en imponerande känsla av mångfald. Utvecklingen från starten till modern tid var kanske lättast att se på lastbilar och bussar. Skillnaden mellan den första lastbilen från 1928 och t.ex. ”The Wild Viking”, truckracingbilen som körts av Boije Ovebrink, var enorm. ”Vikingen” accelererar från 0 till 100 på 4 sekunder och toppfarten är 270 km/h.

Efter inkvartering på SCANDIC OPALEN var det på kvällen dags för Galenskaparna och After Shave med revymusikalen ”Hagmans Konditori” på Lorensbergsteatern. Fullsatt salong och stående ovationer efter föreställningen.

Efter en lördag med egna aktiviteter i ett regnigt Göteborg var det en samling trötta men nöjda deltagare som steg av bussen vid Mossplan vid 21-tiden.

Fler bilder…