Karlstadresan den 5 april 2014

Lördagen den 5 april 2014.
Var vi en grupp på 25 personer som åkte till Karlstad där vi började med att besöka
Lasse Jönsson Klassiska Bilar AB
904
där bildens 904 GTS är ett av paradnumren i den imponerande samlingen fantastiska bilar, som inte enbart omfattar mängder av Porsche utan även t.ex. Mercedes (300 SL ”Måsvinge”), Ferrari och Maserati. Till och med en Steyr Puch som körts i Svenska Rallyt.

Lasse mötte själv upp och berättade engagerat under närmare två timmar, framför allt om de olika bilarnas prestanda och historia. Men även om sitt rallytävlande och starten av sin bilverkstad i Gräsmark. Flyttade firman till Karlstad alldeles intill genomfarten för trafiken Stockholm – Oslo.

När han köpt sin första Porsche 911 hade han den parkerad på en liten kulle väl synlig från vägen. Det dröjde bara några dagar innan första kunden dök upp och ville köpa den. Snabb affär och beställning av en ny ”911”. Verksamheten växte och efter ett tag var han den som sålde flest Porsche i landet.

Han började tidigt samla bilar som han rustade till toppskick. I flera fall använder han dem också för sitt tävlande i t.ex. Midnattssolsrallyt, och i klassiska delen av Rally Sweden.  Banracing är en annan favorit där han ibland ”luftar” någon av de andra klenoderna.

Efter lunch på Scandic Klarälven fortsatte vi till BRIGADMUSEUM
som invigdes i juni 2013. Där vi fick en mycket Intressant och proffsig guidning runt utställningen: SVERIGE I SKUGGAN AV KALLA KRIGET
som omfattar tiden efter andra världskriget med det invasionsförsvar som byggts/byggdes upp för att skydda landet. Som mest hade Sverige, utöver flygvapnet och marinen, 37 armébrigader med totalt över 150 000 man, och det var också mycket stora satsningar bland annat på nya vapensystem och stridsvagnar.

Utställningen visar utvecklingen av försvaret parallellt med exempel från det civila samhället och hur vi bodde under de här åren.

I det nya Europa som bildades efter Berlinmurens fall, ansågs att det svenska försvaret kunde nedrustas.
De 37 brigaderna blev 0 vid millennieskiftet och idag finns totalt 2 bataljoner.

Bilder från denna resa finns att beskåda >HÄR<.