2010-09-25 – Arlanda Flygsamlingar och MC Collection i Sollentuna

Den 25 september var vi 29 pers. som åkte till Arlanda Flygsamlingar och fick en intressant genomgång av Sveriges största samling av civila flygplan, kompletterat med en del flygplats-utrustning. Till och med en vindtunnel som använts vid KTH. Vi möttes av två fantastiska guider som verkligen kunde presentera de olika objekten på ett intressant sätt. Inte bara teknik utan även episoder som inträffat under flygningar med planen.

Wind tunnel Plane

Efter en god lunch fortsatte vi till Sollentuna och Form – och designmuseét MC COLLECTION. Där fick vi en intressant introduktion till samlingarna, som omfattar över 110 st. motorcyklar, innan vi kunde ströva runt och beundra alla de olika fabrikaten och modellerna. Den äldsta, en Hildebrand & Wolfmüller från 1894, är världens första serietillverkade MC, medan den ”modernaste??” är en Vyrus 2007 som saknar vanlig framgaffel.

Harley Davidson är det märke som har flest modeller utställda, men där finns mängder av andra fabrikat: europeiska, amerikanska och japanska. Husqvarna, Vincent, Rudge, Zündapp, AJS, Nimbus, Norton, Indian, Henderson, Kawasaki osv. osv.

Motorcycles Motorcycle

Fler bilder…