2010-05-22 – Holmgrens i Pålsboda och Edlunds i St. Mellösa

Holmgrens i Pålsboda och Edlunds i St. Mellösa

Lördagen den 22 maj samlades 26 entusiaster för en resa till Närke och bilar med några år på nacken.

I Pålsboda besökte vi HOLMGRENS Volkswagenmuseum som har en exklusiv samling av 60-talet ”Folkor” från 1948 och framåt. (Bilen från -48 är en av de tre som kom till Sverige.)

Entusiastisk guide var ägaren Bengt Holmgren som hade massor att berätta om i stort sett varenda bil. De flesta var ”Bubblor”, inklusive den allra sista, som tillverkades vid VW-fabriken i Mexiko, men där fanns också några med läckra specialkarosser. Han visade också en topptrimmad bil som han själv framgångsrikt tävlar med i banracing. Intressant och fängslande även för ”icke VW-fantaster”.

Car 1 Car 2

Efter en god lunch fortsatte vi till Stora Mellösa och EDLUNDS plåt & karosseri snickeri. Där har man specialiserat sig på bilar med karosser i trä. Man höll bl.a. på med en BENZ från 1908, en mastodont som köpts från Tyskland i mycket dåligt skick. Det var rena detektivarbetet att med hjälp av resterna och bilder bestämma hur de olika delarna skall utformas. Firmans pensionerade grundare Ingemar Edlund, som drivit snickeriet i över 35 år, var dock till stor hjälp för den nye ägaren Bengt Augustsson. I verkstaden fanns bl.a. också karossen till en tvådörrars DKW ”spånkorg”, samt massor av mallar som använts för att ge rätt form åt de bilar som renoverats tidigare. Vi fick också några exempel på karossdetaljer i plåt som tillverkats i företagets plåt- och lackverkstad i Eskilstuna.

Car 3 Car 4

Det var ett imponerat gäng som återvände till Ludvika.